Rusko chce jít k soudu, když mu Ukrajina nesplatí v prosinci dluh

14.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 14. dubna (ČTK) - Rusko se obrátí na arbitrážní soudy, pokud mu Ukrajina nesplatí včas dluh. Řekl to dnes televizi Rossija-1 ruský ministr financí Anton Siluanov. Moskva koncem loňského roku půjčila Kyjevu tři miliardy dolarů (zhruba 77 miliard Kč) prostřednictvím koupě dluhopisů, které jsou splatné v prosinci.

Moskva minulý měsíc oznámila, že nebude po Ukrajině žádat předčasné splacení dluhopisů. Ministr Siluanov předtím sdělil, že Rusko se nepřipojí se k chystané restrukturalizaci ukrajinského dluhu.

Ukrajinská vláda zahájila v březnu jednání se soukromými věřiteli o zmírnění zátěže svého zahraničního dluhu a vyzvala Rusko k účasti na těchto rozhovorech. Kyjev uvedl, že bude v rámci restrukturalizace požadovat prodloužení splatnosti svých dluhopisů i snížení nominální hodnoty dluhopisů a úroků.

Restrukturalizace dluhu je součástí záchranného programu pro Ukrajinu v objemu 40 miliard USD (jeden bilion Kč), který nedávno schválil zemi Mezinárodní měnový fond. Výměnou dluhu chce vláda ušetřit více než 15 miliard USD a do roku 2020 snížit poměr státního dluhu k hrubému domácímu produktu pod 71 procent ze současných 100 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK