Zaměstnanci Škody Auto dnes budou protestovat za vyšší mzdy

15.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mladá Boleslav 15. dubna (ČTK) - Zaměstnanci automobilky Škoda Auto dnes budou protestovat před budovou vedení firmy v Mladé Boleslavi. Odbory se stále s firmou nedohodly na růstu mezd, i když kolektivní smlouva vypršela na konci března. Demonstrace má začít ve 13:45, protestující z obou směn tak budou pracovat o hodinu méně. Protestní shromáždění by se podle odborů měla konat také v závodech v Kvasinách a Vrchlabí.

Průměrná hrubá mzda v dělnických profesích ve Škodě je kolem 34.000 korun, což je o 6800 více než průměrná mzda v zemi. Automobilka při kolektivním vyjednávání navrhla růst mezd o tři procenta na následujících 12 měsíců. Odboráři na začátku vyjednávání požadovali růst tarifních mezd o 6,5 procenta, poté požadavek o něco snížili, ale neuvedli o kolik.

Odbory Kovo ze Škody Auto v pondělí informovaly o tom, že vedení automobilky hrozí zaměstnancům za účast na demonstraci postihem. Vedení firmy to ale popřelo.

Odbory už s automobilkou dohodly, že každý tarifní zaměstnanec dostane v květnovém výplatním termínu jako součást mzdy za duben variabilní část bonusu 25.000 korun. Včetně fixní části bonusu vyplácené před letními dovolenými a před Vánoci tak zaměstnanci dostanou roční bonus asi 60.000 korun.

Ani ve druhé středočeské automobilce TPCA v Ovčárech u Kolína se zatím odbory s vedením firmy na růstu mezd nedohodly, kolektivní smlouva tam také vypršela na konci března. Podle předsedy tamních odborů Iva Navalaného se na protest do Mladé Boleslavi chystají ve svém volném čase také někteří zaměstnanci TPCA, aby podpořili kolegy z druhé středočeské automobilky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK