Tramvaje po 13 měsících jezdí na trati z Liberce do Vratislavic

15.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Liberec 15. dubna (ČTK) - Tramvaje se dnes po 13 měsících vrátily na rekonstruovanou trať mezi Libercem a Vratislavicemi. Podle dopravního podniku je díky úpravám trať bezpečnější. Práce ale ještě zcela neskončily. Novinářům to dnes řekl generální ředitel Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce Luboš Wejnar.

\"Dnes se rozjely tramvaje do Vratislavic, vrátil se původní interval, chybí ale další komfortní prvky pro cestující jako je třeba čekárna, informační panely, takže zatím máme na zastávkách přenosné označníky,\" uvedl Wejnar. Práce by měly skončit do začátku letních prázdnin, stejně jako v úseku mezi Vratislavicemi a Jabloncem. Tam navíc nadále jezdí náhradní autobusy, ode dneška je ale kratší interval. Místo 20 minut jezdí po 15 minutách.

Projekt za 286 milionů korun je největší investicí libereckého dopravního podniku v posledních letech. Od loňského března se rekonstruuje tříkilometrový úsek mezi Novou Rudou a výhybnou ve Vratislavicích, zároveň se renovuje i kilometrový úsek Měnírna - Brandl u Jablonce. Podle technického ředitele dopravního podniku Ludvíka Lavičky to bylo nutné. \"Poslední rekonstrukce byla v letech 1973 až 1975. Byla na dobu dočasnou do roku 1990, kdy se měla trať zrušit,\" zmínil Lavička. Tomu podle něj odpovídala i kvalita tehdejších prací. Díky současné rekonstrukci přibyl na trati další zdvojkolejněný úsek, kolejiště se oddělilo od silniční dopravy a všechny kritické křižovatky budou po skončení prací zabezpečeny světelnou signalizaci. Méně riziková by měla být trať i pro chodce, v přístupu do kolejiště jim brání zábradlí nebo zelené pruhy, ty však někteří nerespektují a tak podle Lavičky budou muset zábradlí prodloužit. \"Odhaduji to tak na 200 metrů,\" uvedl. Díky rekonstrukci je navíc trať upravena technicky tak, aby na ní mohly jezdit tramvaje v pětiminutových intervalech, pokud to bude do budoucna potřeba.

Stavbu provázely od počátku problémy, zdržel se výběr dodavatele a komplikace působily i položené inženýrské sítě, neodpovídaly plánům. \"Měl jsem pocit, že na co sáhneme, tak natrefíme na něco, co jsme nečekali. Třeba u lékárny jsme narazili na starou kanalizaci z pivovaru. Nevěděli jsme, zda je funkční, ale něco přes ní teklo, tak jsme pro kabely museli zvolit jinou trasu,\" uvedl stavbyvedoucí Marián Žúbor.

Zprovozněním tramvajové trati dopravní komplikace ve Vratislavicích nekončí. Ředitelství silnic a dálnic musí opravit přilehlou silnici první třídy 14 z Liberce na Jablonec. Už od čtvrtka 16. dubna bude proto uzavřen úsek od objektu Auto Koutek po Reno Bar. Objížďka je vedena přes Dlouhomosteckou ulici. Práce by podle informací z krajského odboru dopravy měly skončit do 16. května. Zároveň probíhá i rekonstrukce železniční trati z Liberce do Jablonce, náhradní autobusy by místo vlaků měly jezdit do poloviny července.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK