Rodina ovládající VW prý bude jednat o neshodách ve vedení

15.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 15. dubna (ČTK) - Rodina, která má pod kontrolou německou automobilku Volkswagen, hodlá v příštích dnech uskutečnit setkání, na němž bude jednat o krizi ve vedení podniku. Agentuře Reuters to dnes řekly zdroje z firmy. Krizi odstartoval předseda dozorčí rady Ferdinand Piëch, který kritizoval generálního ředitele Martina Winterkorna.

Piëch se podle zdrojů sejde se svým bratrancem Wolfgangem Porschem a dalšími členy rodinného klanu ovládajícího 50,7 procenta hlasovacích práv ve Volkswagenu.

Piëch minulý týden signalizoval ztrátu důvěry ve Winterkorna, když v rozhovoru s časopisem Spiegel poznamenal, že se od generálního ředitele \"vzdálil\".

Někteří analytici se domnívají, že Piëchovo prohlášení podkopová Wintekornovy šance na prodloužení kontraktu, který mu vyprší na konci příštího roku. Wolfgang Porsche, který je členem dozorčí rady, nicméně Wintekorna po Piëchově prohlášení podpořil. Na stranu generálního ředitele se postavil i vlivný šéf závodní rady Bernd Osterloh. \"Nyní nastane období vyjednávání,\" uvedl jeden ze zdrojů Reuters.

Volkswagen, jehož součástí je i česká Škoda Auto, je největší automobilkou v Evropě. Nejpozději do roku 2018 se hodlá stát největším výrobcem aut na světě. Loni koncern zvýšil prodej o 4,2 procenta na 10,14 milionu vozů, a poprvé tak překonal desetimilionovou hranici.

Podle některých zdrojů by za Piëchovou kritikou na adresu Winterkorna mohla stát osobní nevraživost. Sedmasedmdesátiletý Piëch strávil ve vedení podniku téměř 22 let, z toho osm let jako generální ředitel. Podle agentury Reuters se očekává, že z dozorčí rady odejde v roce 2017. Doposud se předpokládalo, že by ho v čele dozorčí rady mohl vystřídat právě Winterkorn.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK