Ceny ropy dál rostou díky Jemenu a známkám slabší těžby v USA

15.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 15. dubna (ČTK) - Světové ceny ropy dnes pokračují v růstu a nadále je podporuje napětí na Blízkém východě a známky budoucího oslabení těžby ve Spojených státech. Růst zbrzdila předpověď Mezinárodní agentury pro energii (IEA), která předpověděla další růst světové ropné produkce. Později ale ceny zrychlily růst po zprávě o vývoji zásob na americkém trhu.

Severomořská ropa Brent získala těsně před 17:00 SELČ zhruba 1,20 dolaru a pohybovala se kolem 59,60 USD za barel. Americká lehká ropa WTI zpevnila o téměř dva dolary až na letošní maximum 55,19 dolaru.

Trh čerpá podporu z nejistoty na Blízkém východě, zejména kvůli bojům v Jemenu, v nichž se angažuje i Saúdská Arábie, největší světový vývozce ropy. \"Nestabilita vždy tlačí ceny nahoru,\" řekl agentuře Reuters Rob Montefusco z firmy Sucden Financial.

Americký Úřad pro energetické informace (EIA) v pondělí předpověděl, že americká těžba ropy z břidlicových hornin v květnu klesne poprvé za více než čtyři roky. Produkce z břidlic v posledních letech podstatně zvýšila americkou těžbu ropy a její prudký vzestup byl klíčovým faktorem za propadem cen ropy za poslední rok na zhruba polovinu hodnoty. V příštích letech ale úřad čeká v dlouhodobější prognóze další růst americké těžby na rekordní úrovně nad hranici deseti milionů barelů denně.

Mezinárodní agentura IEA dnes sice mírně zvýšila odhad letošního růstu světové poptávky po ropě, dodávky ale podle ní porostou stejně rychle. Tržní rovnováhy by tak podle ní mohlo být dosaženo později, než se očekávalo. Ještě v uplynulých měsících IEA předpovídala, že pokles cen ropy by se mohl zastavit v letošním druhém pololetí.

IEA poukázala na to, že těžba v rámci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) v březnu stoupla na bezmála dvouleté maximum 31,02 milionu denních barelů. Na trh by se také časem mohla vrátit íránská ropa, což by podle IEA mohlo přimět ostatní producenty, aby zvýšili dodávky, a bránili tak svůj podíl na trhu.

Odpoledne ceny povzbudily údaje EIA, podle nichž komerční zásoby ropy v USA se minulý týden zvýšily méně, než se čekalo. Nárůst o 1,3 milionu barelů byl nejnižší od přelomu roku. Analytici dotázaní agenturou Reuters odhadovali vzestup zásob o více než čtyři miliony barelů.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent květen 59,60 58,43 New York - Nymex WTI květen 55,15 53,35

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK