Objem pohledávek inkasních agentur loni klesl o 600 milionů Kč

16.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. dubna (ČTK) - Objem pohledávek předaných inkasním agenturám klesl loni meziročně o 600 milionů korun na 22,4 miliardy korun. Na trhu bylo 1,6 milionu nových pohledávek, což je o 100.000 méně než o rok dříve. Vyplývá to z výsledků pravidelného průzkumu inkasního trhu v Česku provedeného Asociací inkasních agentur ve spolupráci se společností EY.

Průměrná pohledávka řešená inkasní agenturou v roce 2014 mírně vzrostla na 13.797 Kč. Pohledávky za domácnostmi činily 87,4 procenta, za podniky 12,6 procenta.

\"Po výrazném propadu trhu v roce 2013 jsme ani pro loňský rok neměli žádné optimistické vyhlídky. Čísla z průzkumu předpoklady potvrdila, ale lze hovořit spíše o stagnaci než o dalším propadu. Trh mimosoudního inkasa stále není právně ukotven, což znamená, že neexistuje žádná právní jistota pro věřitele a zejména pro dlužníky. Oboru také nepomáhají snahy zavděčit se dlužníkům a výpady proti \'zlým\' věřitelům, kteří jen chtějí svoji platbu za zboží či služby,\" uvedl prezident asociace Vladimír Gazárek.

Dalším závěrem průzkumu je trvající nižší zájem inkasních agentur o koupi pohledávek za současných podmínek. Počet odkoupených pohledávek u respondentů průzkumu činil jen 6,6 procenta z jimi řešených pohledávek v roce 2014.

Snížení počtu nových pohledávek proti rekordním rokům 2011 a 2012 vidí Gazárek zejména v nižším počtu pohledávek, které generují samotní věřitelé. Věřitelé, ať už banky nebo seriózní nebankovní finanční instituce apod., upravili podmínky poskytování půjček, úvěrů, případně poskytování svých služeb tak, že je jich nyní díky tomu mnohem méně v selhání. Současně samotní věřitelé disponují velkými odděleními vymáhání pohledávek, díky čemuž si mohou podchytit potenciální problém již v samotném zárodku a sami se jej mohou pokusit dořešit.

Průměrná tržba z inkasní činnosti v roce 2014 byla 51,6 milionu Kč, v porovnání s rokem 2013 tedy šlo o pokles o 0,8 milionu Kč. \"Výhled vývoje pro rok 2015 je optimistický spíše u menších společností. Ty vidí na trhu prostor k dalšímu růstu. Větší inkasní agentury z většiny prochází stagnací a jsou méně optimistické v předpokladech tržeb na letošní rok,\" dodal manažer oddělení poradenství pro finanční instituce společnosti EY Radek Laštovička.

V pořadí sedmého průzkumu se zúčastnilo 24 inkasních agentur. Podle odhadu průzkum pokrývá 80 procent trhu inkasních služeb v Česku.

Asociace inkasních agentur byla založena v roce 2002 a od roku 2006 je členem FENCA (Evropské federace národních asociací inkasních agentur). Členové asociace jsou nejvýznamnější společnosti působící ve správě a inkasu pohledávek, které přijaly etický kodex, v němž se mimo jiné zavazují k přísnému dodržování zákonů ČR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK