Řídící výbor Volkswagenu má dnes řešit krizi ve vedení

16.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Stuttgart/Berlín 16. dubna (ČTK) - Řídící výbor dozorčí rady německé automobilové skupiny Volkswagen se dnes sejde, aby řešil krizi ve vedení společnosti. Agentuře Reuters to sdělil informovaný zdroj. Krizi vyvolalo zveřejnění sporu mezi předsedou dozorčí rady Ferdinandem Piëchem a generálním ředitelem Martinem Winterkornem.

Piëch minulý týden signalizoval ztrátu důvěry ve Winterkorna, když v rozhovoru s časopisem Der Spiegel poznamenal, že se od generálního ředitele \"vzdálil\". Piëch je patriarchou rodinného klanu, který ve Volkswagenu ovládá 50,7 procenta hlasovacích práv.

Podle zdrojů Reuters Piëch v posledních měsících na zasedáních dozorčí rady kritizoval směřování skupiny za vedení svého bývalého chráněnce Winterkorna. Zejména poukazoval na špatný vývoj na americkém trhu, kde značka Volkswagen v minulých letech těžce ztratila.

V řídícím výboru rady sedí Piëch, jeho bratranec Wolfgang Porsche, premiér spolkové země Dolní Sasko Stephan Weil, šéf závodní rady Bernd Osterloh a dva další zástupci zaměstnanců. Osoby blízké zaměstnanecké straně dozorčí rady uvádějí, že závodní rada nadále podporuje Winterkorna. Ze zúčastněných zprávu nikdo nekomentoval.

Piëchův výstup podkopává Winterkornovy šance na prodloužení kontraktu, který mu vyprší na konci příštího roku. Winterkorna ale vedle zástupce zaměstnanců údajně podpořil i Wolfgang Porsche.

Volkswagen, jehož součástí je i česká Škoda Auto, je největší automobilkou v Evropě. Nejpozději do roku 2018 se hodlá stát největším výrobcem aut na světě. Loni koncern zvýšil prodej o 4,2 procenta na 10,14 milionu vozů, a poprvé tak překonal desetimilionovou hranici.

Sedmasedmdesátiletý Piëch strávil ve vedení podniku téměř 22 let, z toho osm let jako generální ředitel. Podle agentury Reuters se očekává, že z dozorčí rady odejde v roce 2017. Doposud se předpokládalo, že by ho v čele dozorčí rady mohl vystřídat právě Winterkorn.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK