Německé instituty zvedly odhad letošního růstu Německa na 2,1 pct

16.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 16. dubna (ČTK) - Přední německé, rakouské a švýcarské ekonomické instituty dnes zvýšily odhad letošního růstu německé ekonomiky na 2,1 procenta z dosavadní prognózy 1,2 procenta. V příštím roce má tempo největší evropské ekonomiky mírně zvolnit na 1,8 procenta, uvedly instituty, jejichž odhad bude tvořit základ vládních prognóz. Instituty také upozornily na to, že v důsledku expanzivní měnové politiky Evropské centrální banky (ECB) by mohla zejména na akciových trzích vzniknout \"bublina\", tedy vysoké nadhodnocení cen investičních aktiv.

\"Nemůžeme vyloučit možnost, že v případě přetrvání expanzivní měnové politiky se na akciových trzích vytvoří bublina. Toto riziko platí i pro další trhy aktiv, například realitní trh,\" uvedly instituty podle agentury Reuters. Vedle šestice německých institucí zprávu vypracoval ještě curyšský KOF a vídeňské ústavy Wifo a IHS.

ECB už loni v září snížila základní úrokovou sazbu prakticky na nulu a v rámci podpory ekonomiky a boje proti deflaci začala nakupovat některé cenné papíry. Minulý měsíc zahájila rozsáhlý program nákupů státních dluhopisů, v němž chce do září příštího roku nakoupit aktiva za celkem bilion eur (přes 27 bilionů Kč).

Instituty sice připouštějí, že nákupy dluhopisů centrálními bankami jsou obecně vhodným způsobem boje proti riziku deflace, vidí v nich ale i značná rizika. \"Nákupy státních dluhopisů přes Eurosystém jsou spojeny se značnými riziky pro finanční stabilitu a stabilitu veřejných financí v eurozóně ,\" uvedly instituty.

Ekonomické ústavy také poukázaly na dilema, do nějž se kvůli svým krokům dostala ECB. Tlak jejích nákupů na snižování dluhopisových výnosů v podstatě trhům zabrání reagovat na rostoucí veřejný dluh členských zemí zvýšením výnosů. Snižování nákladů dluhů, které z toho plyne, zase podle institutů dají vládám pobídku dál se zadlužovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK