Cena ropy Brent stoupla na letošní maximum nad 63 USD za barel

16.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 16. dubna (ČTK) - Severomořská ropa Brent během dnešního obchodování zdražila na letošní maximum nad 63 USD za barel. Její cena se tak postupně zotavuje poté, co v lednu sestoupila až ke 45 dolarům za barel. Vzhůru ji tlačí známky zpomalování těžby ve Spojených státech, napsala agentura Reuters.

Cena ropy Brent s dodáním v červnu se dnes vyšplhala až na 63,29 dolaru za barel. Později ztratila více než dolar a prodávala se za 62,27 USD. Nadála však vykazovala zhruba dvoudolarový nárůst oproti předchozímu závěru květnového kontraktu, který ve středu vypršel.

\"Lidé zjišťují, že těžba v USA alespoň prozatím zpomaluje,\" uvedl analytik ropného sektoru Virendra Chauhan ze společnosti Energy Aspects. \"Těžba v USA se podruhé za tři týdny snížila a produkce rafinerií roste, což tlačí vzhůru poptávku,\" dodal.

Úřad pro energetické informace (EIA), který působí při americkém ministerstvu energetiky, v pondělí předpověděl, že těžba ropy z břidlicových hornin ve Spojených státech v květnu poprvé za více než čtyři roky klesne.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR (KVĚTNOVÝ KONTRAKT) Londýn - ICE Brent červen 62,27 60,32 New York - Nymex WTI květen 55,29 56,39

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK