Dolar po horší statistice z USA oslabuje k většině měn

16.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 16. dubna (ČTK) - Dolar dnes na devizových trzích oslabuje a například vůči euru sestoupil na nejnižší hodnotu za poslední týden. Americkou měnu podkopaly obavy, že americká centrální banka (Fed) by po sérii slabších dat z ekonomiky mohla odložit očekávané zvýšení úrokových sazeb na později.

Euro k dolaru vystoupilo na zhruba týdenní maximum 1,0769 USD a před 17:00 SELČ přidávalo zhruba 0,2 procenta na 1,0699 USD. Dolar k japonskému jenu vykazoval nárůst o zhruba 0,1 procenta na 119,3 JPY. Dolarový index, který měří hodnotu dolaru vůči koši měn šesti nejvýznamnějších obchodních partnerů USA, odpoledne ztrácel 0,2 procenta na 98,114 bodu.

Dnešní statistika ukázala, že zahajovaná výstavba obytných domů v USA v březnu vzrostla podstatně méně, než se čekalo. Počet vydaných stavebních povolení přitom zaznamenal největší propad od loňského května. Další dnešní zpráva ukázala, že počet nových žádostí o příspěvek v nezaměstnanosti v USA minulý týden nečekaně stoupl.

Obchodníci tyto údaje vnímají jako další náznak, že zotavování největší světové ekonomiky se v březnu zkomplikovalo, což snižuje šance na červnové zvýšení úrokových sazeb. Právě díky nadějím na tento krok dolar v posledních měsících získával na hodnotě. Zvýšení úroků by totiž mělo také podpořit příliv investic do USA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK