Akcie v USA mírně klesají, trh sleduje výsledky firem

16.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. dubna (ČTK) - Americké akcie v první polovině dnešního obchodování mírně klesaly. Trh reagoval především na zprávy o kvartálních výsledcích amerických firem, které v mnoha případech překonaly odhady. Celkový růst ale nebyl výrazný.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času (18:00 SELČ) ztrácel 0,2 procenta a pohyboval se kolem 18.082 bodů. Širší index S&P 500 vykazoval pokles rovněž o 0,2 procenta a nacházel se v blízkosti 2102 bodů. Souhrnný index technologického trhu Nasdaq pak odepisoval 0,1 procenta na přibližně 5004 bodů.

Z firem zahrnutých do indexu S&P 500 výsledky zatím zveřejnilo 51 z nich. Vyšší než odhadovaný zisk jich mělo zhruba 77 procent, jen kolem 47 procent jich ale překonalo odhady tržeb. Historický průměr v tomto případě činí 61 procent, což naznačuje, že firmy dosahují vyšších výsledků spíše snižováním nákladů než obchodní expanzí.

Akcie on-line videopůjčovny Netflix ale přidávaly kolem 15 procent po zprávě, že firma výrazně zvýšila počet předplatitelů. Akcie bankovní společnosti Citigroup po zveřejnění výsledkové zprávy přidávaly zhruba dvě procenta. Třetí největší americká banka totiž v prvním čtvrtletí zvýšila zisk, zatímco náklady na právní spory jí klesly.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK