Dolar všeobecně oslaboval, euro podpořil vývoj kolem Řecka

12.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 12. května (ČTK) - Americký dolar dnes na devizových trzích oslaboval, jeho pozici podkopaly prudké pohyby na trzích dluhopisů. Euro výrazně posílilo díky úlevě, že Řecko uhradilo Mezinárodnímu měnovému fondu splatný dluh. Vzhledem k přetrvávající nejistotě kolem Řecka ale zůstává výhled evropské měny hodně nejasný.

Euro vůči dolaru kolem SELČ zpevnilo o 0,9 procenta na 1,1254 USD. Americká měna klesala i vůči britské libře a australskému dolaru a její index vůči koši šesti měn ztratil 0,7 procenta.

Dolar dnes oslabil výprodej státních dluhopisů, který zatím obchodníci a analytici nedovedou plně vysvětlit. Výnosy amerických dluhopisů sice rostly, což by dolar mělo podpořit, ještě více ale stouply výnosy německých obligací. Jde zřejmě o přehodnocování pozic v situaci, kdy je na trhu příliš velké množství sázek na růst dolaru, pokles eura a růst dluhopisů, řekla agentuře Reuters analytička Rabobank Jane Foleyová.

Euro v posledních dnech kolísá a podle obchodníků se v podstatě jeho oživování zastavilo poté, co minulý týden vystoupilo na více než dvouměsíční maximum nad 1,13 USD. Trh čeká na to, jak dopadne vyjednávání věřitelů se zadluženým Řeckem, jemuž bez nových úvěrů hrozí bankrot a odchod z eurozóny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK