Česká ekonomika rostla v 1. čtvrtletí rekordně a nejrychleji v EU

15.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. května (ČTK) - Česká ekonomika rostla v prvním čtvrtletí ve srovnání s předchozím čtvrtletí rekordním tempem 2,8 procenta. Zároveň to byl největší růst ze zemí EU. Vyplývá to z prvních odhadů Českého statistického úřadu, které dnes úřad zveřejnil. V meziročním srovnání HDP vzrostl o 3,9 procenta, což je nejrychlejší růst od poloviny roku 2008. Výsledky překonaly odhady analytiků, ti nyní říkají, že za celý rok by ekonomika mohla stoupnout o více než tři procenta; dosud odhadovali růst kolem 2,5 procenta.

\"Klíčový význam pro příznivý vývoj české ekonomiky měl pokračující růst téměř všech odvětví zpracovatelského průmyslu, zejména výroby dopravních prostředků a strojů a zařízení,\" uvedl ČSÚ.

Podle hlavního ekonoma Deloitte Davida Marka byl konečně překonán předkrizový vrchol české ekonomiky, tedy výkon, jehož dosáhla ve třetím čtvrtletí 2008. \"Více než šest let tedy trvalo, než jsme se vypořádali s následky finanční krize,\" uvedl.

Za vysokým růstem je podle analytiků částečně dopad změn spotřebních daní u tabákových výrobků. Ty na ekonomiku působily ve čtvrtém čtvrtletí loni negativně a nyní, v prvním čtvrtletí, pozitivně. Podle hlavního analytika UniCredit bank Pavla Sobíška tento faktor přidal mezičtvrtletním růstu zhruba jeden procentní bod.

\"Podle bleskového odhadu se Česko v prvním čtvrtletí s přehledem stalo nejrychleji rostoucí ekonomikou EU v mezičtvrtletním srovnání, přičemž v meziročním srovnání mu patří druhá příčka za Rumunskem,\" upozornil Sobíšek.

\"Příznivé je navíc to, že růst je poměrně rovnoměrně rozložen mezi své jednotlivé klíčové složky, a není tak závislý pouze na jedné nebo dvou z nich, což by signalizovalo slabší vyhlídky na jeho udržitelnost,\" řekl hlavní ekonom Roklen Lukáš Kovanda.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvedl, že data jsou také důsledek správně zvolené hospodářské politiky. \"My jsme opustili politiku škrtů, snažíme se podporovat investice, podporujeme export, podporujeme zaměstnanost,\" řekl.

Podrobnější údaje o HDP, včetně struktury růstu, ČSÚ zveřejní 29. května. Podle hlavního ekonoma ING Bank Jakuba Seidlera by případná korekce neměla být tak významná, aby to změnilo celkový nad očekávání příznivý vývoj.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK