Dolar po statistice klesá k euru i koši měn

15.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 15. května (ČTK) - Americký dolar po nejnovější statistice oslabuje vůči euru i koši předních světových měn. Dolarový index tak směřuje k poklesu už pátý týden za sebou, což by bylo nejdelší období poklesu za poslední čtyři roky. Zprávy o průmyslové výrobě a spotřebitelské náladě v USA totiž zesílily obavy o kvalitu růstu americké ekonomiky.

V 17:40 SELČ euro vůči dolaru posilovalo o 0,3 procenta na 1,1437 USD, k japonskému jenu pak o 0,4 procenta na 136,47 JPY. Dolar vůči jenu přidával asi 0,1 procenta na 119,32 JPY, dolarový index pak odepisoval zhruba 0,1 procenta na 93,342 bodu.

Průmyslová výroba ve Spojených státech v dubnu proti předchozímu měsíci klesla o 0,3 procenta. Výroba byla nižší už pátý měsíc za sebou, zejména kvůli propadu těžby ropy a plynu. Další zpráva ukázala, že nálada amerických spotřebitelů na počátku května klesla na nejnižší úroveň za posledních sedm měsíců.

Analytici podle agentury Reuters upozorňují, že hospodářský růst Spojených států byl v prvním čtvrtletí slabý a zatím není vidět, že by ve druhém čtvrtletí přišlo oživení.

K růstu eura částečně přispěly i lepší údaje z eurozóny a také očekávání vyšší inflace v regionu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK