Americké akcie mírně klesají, oslabují je údaje z ekonomiky

15.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. května (ČTK) - Americké akciové trhy v první polovině dnešního obchodování mírně ztrácely. Náladu investorů po čtvrtečním výrazném posílení podkopaly slabé statistické údaje, které naznačily, že největší světová ekonomika po zimní stagnaci nadále postrádá růstovou dynamiku.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) ztrácel 0,1 procenta a pohyboval se kolem 18.238 bodů. Širší index S&P 500, který ve čtvrtek vystoupil na nový rekord, odepisoval 0,1 procenta na zhruba 2120 bodů. Souhrnný index technologického trhu Nasdaq byl kolem 5040 bodů se ztrátou 0,2 procenta.

Všechny tři indexy směřují k prvnímu týdennímu vzestupu za poslední tři týdny.

Náladu investorů podkopaly údaje, podle nichž průmyslová výroba v USA v dubnu klesla o 0,3 procenta a pokles zaznamenala už pátý měsíc za sebou. Nečekaně se také zhoršil jeden z ukazatelů spotřebitelské důvěry. Zastavení propadu na globálních akciových trzích podpořilo akcie na Wall Street jen zpočátku.

\"Objevují se obavy, že slabší vývoj z prvního čtvrtletí se přelije i do tohoto kvartálu,\" řekl agentuře Reuters Ilya Feygin z newyorské investiční společnosti WallachBeth Capital. Ekonomové teď snižují odhady ekonomického růstu za druhé čtvrtletí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK