Vláda projedná návrh na podporu aplikovaného výzkumu za 6 mld. Kč

17.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. května (ČTK) - Z programu Trio by mělo jít na podporu aplikovaného výzkumu a experimentálního vývoje v letech 2016 až 2021 celkem 6,15 miliardy korun. Maximální výše účelové podpory jednoho projektu je 20 milionů korun. Cílem programu je zvýšit aplikovatelnost výsledků výzkumu a vývoje v českých podnicích. Program z dílny ministerstva průmyslu a obchodu v pondělí projedná vláda.

Program bude realizován formou veřejných soutěží, které budou vyhlášeny v letech 2015 až 2017. Trio cílí na podniky zaměřující se na vývoj v high-tech odvětvích. V programu tedy budou podporovány projekty v oblasti klíčových technologií se zaměřením na fotoniku, mikro- a nanoelektroniku, nanotechnologie, průmyslové biotechnologie, pokročilé materiály a pokročilé výrobní technologie.

\"Klíčové technologie jsou uplatnitelné v nových produktech a službách s vysokou přidanou hodnotou, které budou přispívat k hospodářskému růstu a zvyšování konkurenceschopnosti ČR,\" uvádí předkládací zpráva. V programu budou podpořeny výhradně projekty realizované ve spolupráci podniků a výzkumných organizací, mohou se do něj hlásit i uchazeči z Prahy a počítá se s až 100procentní podporou výzkumným organizacím.

Financování programu Trio je plánováno v rámci výdajů státního rozpočtu na výzkum, experimentální vývoj a inovace na léta 2016 až 2021 z kapitoly ministerstva průmyslu a obchodu. \"Předpokládané celkové výdaje na program činí 6,15 miliardy Kč, což při očekávané průměrné míře podpory 60 procent představuje 3,7 miliardy korun z výdajů státního rozpočtu,\" uvádí zpráva.

Program vychází z aktualizace Národní politiky výzkumu, vývoje a inovací České republiky na léta 2009 až 2015 s výhledem do roku 2020. Kvůli nesouhlasu Technologické agentury je návrh na vládu předkládán s rozporem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK