MMF zlepšil výhled italské ekonomiky, vyzval Řím k reformám

18.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řím 18. května (ČTK) - Mezinárodní měnový fond (MMF) dnes zvýšil odhad hospodářského růstu Itálie na letošní i příští rok. Současně vyzval tamní vládu, aby využila příznivých vnějších podmínek k zavedení nutných reforem a znovu zaměřila pozornost na privatizaci státního majetku. Třetí největší ekonomika eurozóny by letos měla zaznamenat první růst po třech letech poklesu.

MMF nyní předpokládá, že hrubý domácí produkt Itálie v letošním roce stoupne o 0,7 procenta, zatímco v dubnu růst odhadoval na 0,5 procenta. Odhad růstu na příští rok měnový fond zvýšil na 1,2 procenta z dříve předpokládaných 1,1 procenta.

Hospodářský výhled Itálie tento měsíc zlepšil rovněž tamní statistický úřad ISTAT, a to na stejnou úroveň jako nyní MMF. Ekonomika podle úřadu těží ze slabšího eura, což podporuje export. V letošním prvním čtvrtletí se hrubý domácí produkt Itálie proti předchozím třem měsícům zvýšil o 0,3 procenta.

Italský premiér Matteo Renzi v rámci snahy o podporu hospodářského růstu a tvorbu pracovních míst zjednodušil přijímání a propouštění zaměstnanců. ISTAT předpokládá, že míra nezaměstnanosti v Itálii letos klesne na 12,5 procenta z loňských 12,7 procenta. V příštím roce by pak měla sestoupit na 12 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK