Odbory se vyjádří k minimální mzdě, růstu platů i k nemocenské

19.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. května (ČTK) - Odboráři se dnes chtějí vyjádřit k návrhům na růst minimální mzdy a na zvýšení platů ve veřejném sektoru a mezd ve firmách. Podle požadavků Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) by se měla minimální mzda od ledna zvednout o tisíc korun na 10.200 korun a platy zaměstnanců státu a veřejných služeb o pět procent. Odborová centrála chce usilovat také o to, aby se nemocenská znovu platila i v prvních třech dnech nemoci.

 

O zvýšení minimální mzdy jednala v pondělí tripartita. Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů se na částce nedohodli. O částce bude jednat vedení koalice, pak rozhodne vláda. Ta se v programovém prohlášení zavázala k tomu, že by se minimální mzda měla postupně přiblížit dvěma pětinám mzdy průměrné. Ministerstvo práce spočítalo, že by tak zaručený minimální příjem musel růst každoročně aspoň o 700 korun. Podle zástupců zaměstnavatelů jsou ale tyto požadavky nereálné.

Špičky vládní koalice se v dubnu dohodly na tom, že by příští rok objem peněz na platy zaměstnanců státu a veřejných služeb měl růst o tři procenta. Odbory žádají přidání aspoň o pět procent. Podle nich ekonomika roste a firmám se zvýšil loni zisk, mělo by se to proto promítnout do odměňování.

Odborová konfederace požaduje také změny v nemocenské. Ta by se měla podle odborářů znovu v prvních třech dnech nemoci proplácet. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) už dřív řekl, že je pro. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) byl naopak proti. Vláda má zrušení takzvané karenční doby ve své koaliční smlouvě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK