Ceny v zahraničním obchodu v březnu meziročně opět klesly

19.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. května (ČTK) - Ceny v zahraničním obchodu v březnu v meziročním srovnání klesly, zejména kvůli zlevnění minerálních paliv. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Ve srovnání s loňským březnem se dovozní ceny podle ČSÚ snížily o 0,9 procenta, ceny vyváženého zboží klesly o 0,5 procenta. V meziměsíčním srovnání se vývozní ceny snížily o 0,4 procenta a dovozní vzrostly o 0,3 procenta.

Ceny zahraničního obchodu meziročně klesly poprvé loni v prosinci, po 13 měsících růstu, pokles pak statistici hlásili i v dalších měsících.

Exportní ceny v meziročním srovnání ovlivnilo především zlevnění paliv o 13,3 procenta. Klesly i ceny chemikálií, a to o 5,3 procenta. Potraviny zlevnily o 5,1 procenta a ostatní suroviny o 4,5 procenta. Naopak o jedno procento zdražily stroje a dopravní prostředky.

V dovozu klesly ceny minerálních paliv o 23,6 procenta. Dolů, konkrétně o 10,9 procenta, šly i ceny ostatních surovin, chemikálie zlevnily o 2,8 procenta. Největší růst cen ČSÚ zaznamenal u průmyslového spotřebního zboží, strojů a dopravních prostředků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK