Stropnický upozornil na nutnost změny v nákupu vojenské techniky

19.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 19. května (ČTK) - Ministr obrany Martin Stropnický ANO dnes při zahájení zbrojařského veletrhu Idet v Brně prohlásil, že bezpečnostní situace ve světě se za poslední dva roky nepříjemně změnila. Českou republiku zneklidňují agresivní kroky států s velmocenskými ambicemi, řekl. Konkrétní zemi ale nejmenoval. Podle něj si z aktuální situace bere český stát ponaučení, které se týká i nákupu vojenské techniky.

\"Samotná kvalita a cena už nestačí, důležité je i množství a původ našeho vybavení. Na oboje se v minulosti tak trochu pozapomnělo,\" uvedl ministr.

Neumí si představit, že by Česká republika do budoucna spoléhala pouze na vybavení ze zemí, které mohou ohrožovat české spojence a partnery a nakonec i ji samou. \"I proto nastupujeme cestu hledání nových dodavatelů. Česká armáda samozřejmě nemůže uspokojit všechny své požadavky z domácích zdrojů. Pokud ale domácí průmysl přijde s atraktivním řešením našich potřeb, bude pro nás preferovaným dodavatelem,\" uvedl Stropnický. V případě kontraktů se zahraničními firmami chce navíc ministerstvo trvat na participaci českých firem.

Podle něj firmy zachytily nové moderní trendy ve vojenství třeba v kybernetické bezpečnosti, robotice a bezpilotních prostředcích nebo duálních technologiích. \"To jsou prostředky, které jsou nedílnou a podstatnou součástí dnešního boje,\" uvedl ministr.

Rychlost je nyní podle něj důležitější než dříve a při výběru výzbroje bude platit, že zakázek strategického významu bude přibývat. \"V jejich případě se chceme orientovat na formát vláda-vláda, který nám zaručí garanci nákupu kvalitního vybavení od spolehlivých partnerů za transparentních cen,\" uvedl Stropnický.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK