Inflace v Británii klesla poprvé od 60. let do záporného pásma

19.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 19. května (ČTK) - Meziroční inflace v Británii se propadla poprvé od 60. let do záporného pásma. Spotřebitelské ceny se v dubnu proti stejnému měsíci loňského roku snížily o 0,1 procenta po nulové změně v březnu. Oznámil to dnes britský statistický úřad.

V pásmu deflace byl index spotřebitelských cen poprvé od roku 1996, kdy se inflace začala měřit podle současné metody. Na srovnatelném základě ceny meziročně klesly naposledy v roce 1960, uvedli statistici podle agentury Reuters.

Guvernér britské centrální banky Mark Carney minulý týden připustil, že inflace klesne v brzké době do záporných hodnot. Zdůraznil ale, že v dalších měsících se ceny opět zvýší, i když inflace zůstane ještě delší dobu pod oficiálním dvouprocentním cílem. Britský ministr financí George Osborne dnes řekl, že \"škodlivá deflace\" Británii nehrozí.

Mzdy britských zaměstnanců se v posledních měsících začaly zvyšovat a rostou také maloobchodní tržby. Ceny v dubnu srazilo hlavně zlevnění letenek a námořní přepravy, což podle úřadu souviselo s načasováním velikonočních svátků.

Inflace klesá v celém světě a v posledním roce ji sráží dolů propad světových cen ropy spolu se zlevňováním potravin. Eurozóna se v dubnu vymanila z deflace, do níž se dostala loni v prosinci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK