Řetězci Wal-Mart Stores klesl zisk i tržby, vliv měl slabší dolar

19.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 19. května (ČTK) - Největší maloobchodní společnosti světa, americkému řetězci Wal-Mart Stores, klesl v prvním čtvrtletí finančního roku čistý zisk o sedm procent na 3,34 miliardy dolarů (81,7 miliardy Kč). Oznámila to dnes firma. Na hospodaření se podepsal mimo jiné silnější kurz amerického dolaru.

Zisk na akcii za tři měsíce do konce dubna klesl na 1,03 dolaru z 1,11 dolaru na akcii před rokem. Celkové tržby se za tři měsíce do konce dubna nepatrně snížily a dosáhly 114,8 miliardy USD.

Tržby v amerických prodejnách, které jsou otevřeny déle než rok, sice za čtvrtletí mírně vzrostly, růst ale zaostal za odhady. Oproti stejnému období loni se zvýšily o 1,1 procenta. Analytici oslovení společností Consensus Metrix očekávali nárůst o 1,5 procenta.

Společnost dnes uvedla, že v prvním kvartálu těžila z levnějšího benzinu. Na zisku se ale podepsal pohyb směnných kurzů a firemní plán zvýšení mezd. Společnost letos v únoru avizovala, že v prvním pololetí zvýší mzdy asi půlmilionu z celkového počtu 1,3 milionu svých amerických zaměstnanců.

Wal-Mart získává více než polovinu tržeb z prodeje potravinářského zboží. Společnost a její dceřiné firmy zaměstnávají po celém světě zhruba 2,2 milionu lidí a provozují více než 11.000 prodejen.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK