Euro výrazně oslabuje, vliv mají hlavně chystané kroky ECB

19.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 19. května (ČTK) - Euro dnes na devizových trzích výrazně oslabuje a například vůči dolaru spadlo pod 1,12 USD. Trhy reagují hlavně na vyjádření, podle kterých by Evropská centrální banka (ECB) mohla podniknout další kroky na podporu spotřebitelských cen v eurozóně. Dolar naproti tomu podpořila nečekaně solidní data o výstavbě obytných realit v USA.

Člen Výkonné rady ECB Benoit Coeuré dnes prohlásil, že ECB v květnu a červnu dočasně posílí nákupy dluhopisů, kterými podporuje hospodářský růst v eurozóně. To ji umožní snížit nákupy v červenci a srpnu, kdy je aktivita na dluhopisových trzích slabší. Coeurého kolega z ECB Christian Noyer pak uvedl, že banka je připravena podniknout další kroky ve snaze podpořit v eurozóně růst cen.

Jednotná evropská měna euro se po slovech činitelů ECB propadla k dolaru až o 1,3 procenta. Rostoucí výnosy dluhopisů členských zemí eurozóny jí přitom na konci minulého týdne pomohly vyšplhat se až na 1,1468 USD. Další pokles kurzu eura dnes následoval po zveřejnění údajů o výrazném nárůstu výstavby obytných realit v USA.

Euro se pak vůči dolaru propadlo až na 1,1122 USD, což byla jeho nejnižší hodnotu za poslední dva týdny. Vůči dolaru tak euro ztrácelo 1,6 procenta.

Výrazný propad vůči dolaru zažila dnes britská libra, která odepsala více než jedno procento. Dnešní data ukázala, že míra inflace v Británii v dubnu poprvé od roku 1960 sestoupila do záporného pásma.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK