Ceny ropy na trhu prudce klesají, dolů je tlačí silný dolar

19.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 19. května (ČTK) - Světové ceny ropy dnes výrazně oslabují a dolů je tlačí zejména silný růst kurzu dolaru. Ke zhruba tříprocentnímu propadu cen ale přispěly i známky toho, že Spojené státy a Saúdská Arábie těží více ropy, než je ve světě zapotřebí.

Cena severomořské ropy Brent vykazovala krátce před 19:00 SELČ pokles o 2,8 procenta na zhruba 64,40 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) ztrácela 3,1 procenta a pohybovala se kolem 57,60 USD.

Americký dolar se dnes vyšplhal na dvoutýdenní maximum vůči koši hlavních světových měn. Silnější dolar zvyšuje ceny ropy a dalších komodit z pohledu držitelů jiných měn, což omezuje poptávku.

Saúdská Arábie v pondělí oznámila, že její vývoz ropy se vyšplhal na nejvyšší úroveň za téměř deset let. Růst exportu podtrhuje odhodlání Rijádu nepřenechat část svého tržního podílu těžařům s vyššími náklady, například producentům ropy z břidlicových hornin ve Spojených státech. Saúdská Arábie je největším exportérem ropy na světě.

Podle analytiků se rovněž snižují obavy z ohrožení dodávek ropy z Blízkého východu pokračujícími boji v Iráku a Jemenu. \"Takové obavy jsou zveličené,\" citovala agentura Reuters analytika Carstena Fritsche ze společnosti Commerzbank. \"Ve skutečnosti dodávky ropy z tohoto regionu pokračují v růstu,\" dodal.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 64,41 66,27 New York - Nymex WTI červen 57,61 59,43

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK