Závada u airbagů firmy Takata se v USA týká skoro 34 milionů aut

19.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 19. května (ČTK) - Závada u airbagů japonské společnosti Takata se ve Spojených státech týká skoro 34 milionů aut. Oznámil to dnes americký ministr dopravy Anthony Foxx. Počet automobilů svolávaných v USA k opravě této závady se tak podle něj zhruba zdvojnásobí z dosavadních 17 milionů. Podle regulátorů jde o největší svolávací akci v historii amerického automobilového průmyslu.

Výzkumná společnost Valient Market Research odhaduje, že takto rozsáhlé svolávání aut bude firmu Takata a její zákazníky z řad automobilek stát čtyři až pět miliard dolarů (98 až 123 miliard Kč).

Nafukovací systém potenciálně závadných airbagů společnosti Takata může explodovat a pak z něj do vozu vyletět části kovu. Vadné airbagy Takata jsou podle agentury AP po celém světě zodpovědné za minimálně šest úmrtí a více než stovku zranění. Ministr Foxx uvedl, že ve Spojených státech je se závadou spojováno minimálně pět úmrtí a řada zranění. \"Naše práce neskončí, dokud nebudou všechny airbagy vyměněny,\" prohlásil.

Americký Národní úřad pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA) upozornil, že dosavadní vyšetřování přesnou příčinu problémů stále neodhalilo. Jedenáct automobilek už po celém světě od roku 2008 kvůli potížím s airbagy Takata svolalo do servisů přes 36 milionů vozů, z toho 17 milionů ve Spojených státech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK