Nezaměstnanost na Slovensku v dubnu klesla na dlouhodobé minimum

20.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 20. května (ČTK) - Míra nezaměstnanosti na Slovensku v dubnu klesla na 11,68 procenta. Oznámil to dnes slovenský premiér Robert Fico. Nezaměstnanost v zemi tak dosáhla nejnižší úrovně od května roku 2009, dlouhodobě se ale drží nad průměrem EU. V březnu nezaměstnanost na Slovensku dosáhla 12,06 procenta.

Vysoký počet nezaměstnaných byl po propuknutí globální ekonomické krize jedním z největších hospodářských problémů Slovenska. Ještě na začátku roku 2013 bylo v zemi bez práce téměř 15 procent obyvatel. Ke zlepšení situace na trhu práce došlo podle odborníků díky zrychlování tempa ekonomického růstu, státním dotačním programům na podporu zaměstnávání vybraných skupin obyvatelstva a také po změně metodiky vykazování nezaměstnanosti.

\"Pokud bude hospodářský růst vyšší než tři procenta, k čemuž je předpoklad, začíná na Slovensku existovat jakýsi automat na snižování nezaměstnanosti,\" řekl novinářům Fico, podle kterého by se situace na slovenském trhu práce mohla dále zlepšovat.

Slovenská centrální banka (NBS) ve své poslední prognóze na konci března odhadla, že míra nezaměstnanosti na Slovensku bude klesat rychleji, než se čekalo, a v roce 2017 by se měla přiblížit k hranici deseti procent. Ke zlepšení situace na slovenském trhu práce podle NBS pomůže zrychlování tempa ekonomického růstu země.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK