Propad ruského průmyslu v dubnu prudce zrychlil

20.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 20. května (ČTK) - Meziroční pokles průmyslové výroby v Rusku v dubnu prudce zrychlil na 4,5 procenta z březnových 0,6 procenta. Oznámil to dnes tamní statistický úřad. Údaje podle agentury Reuters naznačují, že hospodářská krize v Rusku navzdory některým pozitivním signálům ještě zdaleka neskončila.

Dubnový výkon ruského průmyslu výrazně zaostal za očekáváním analytiků, kteří počítali s poklesem výroby o pouhé procento. V samotném zpracovatelském sektoru se produkce meziročně propadla o 7,2 procenta.

\"Znamená to, že je možná trochu předčasné říkat, že ekonomika má nejhorší za sebou,\" uvedla analytička Liza Ermolenková z londýnské poradenské společnosti Capital Economics.

Hrubý domácí produkt Ruska se v letošním prvním čtvrtletí meziročně snížil o 1,9 procenta po nárůstu o 0,4 procenta v předchozích třech měsících. Ruská ekonomika se v poslední době potýká s negativními dopady prudkého poklesu cen ropy. Hospodářský růst navíc podkopávají sankce, které na Moskvu uvalily západní země kvůli jejímu postupu v ukrajinské krizi.

Ruský ministr financí Anton Siluanov v březnu prohlásil, že ruská ekonomika má již nejhorší za sebou. Světová banka (SB) nicméně začátkem dubna upozornila, že Rusku hrozí vleklá hospodářská recese. Předpověděla také, že v celém letošním roce HDP klesne o 3,8 procenta a mírně oslabí také v příštím roce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK