Portugalsko poprvé prodalo státní cenné papíry se záporným úrokem

20.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lisabon/Londýn 20. května (ČTK) - Portugalská vláda dnes poprvé prodala státní cenné papíry s negativním výnosem, což znamená, že za vypůjčené peníze nemusí investorům nic platit. Portugalská agentura pro správu dluhu IGCP oznámila, že při aukci státních pokladničních poukázek s šestiměsíční splatností bylo dosaženo úroku minus 0,002 procenta.

\"Je to poprvé, kdy aukce přinesla zápornou sazbu. Je to trochu překvapivé,\" řekl agentuře Reuters analytik Filipe Silva ze společnosti Banco Carregosa. \"U cenných papírů s kratší splatností jsou na trhu velmi nízké sazby a Portugalsko z toho těží,\" dodal.

Při poslední srovnatelné aukci v polovině března činil úrok 0,047 procenta. IGCP dnes prodala šestiměsíční pokladniční poukázky v hodnotě 200 milionů eur (5,5 miliardy Kč). Investoři nakoupili rovněž dvanáctiměsíční pokladniční poukázky v hodnotě 1,2 miliardy eur, u kterých dosáhl výnos 0,021 procenta.

Výnosy u státních cenných papírů tlačí dolů takzvané kvantitativní uvolňování měnové politiky, kterým se Evropská centrální banka (ECB) snaží podpořit hospodářský růst a odvrátit v eurozóně deflaci. Banka v rámci tohoto programu nakupuje státní dluhopisy a další cenné papíry v objemu asi 60 miliard eur měsíčně.

Portugalsko se v období vrcholu dluhové krize v eurozóně zařadilo mezi státy, které musely požádat o mezinárodní finanční pomoc. Na rozdíl od Řecka se ale této zemi již podařilo dostat státní finance opět pod kontrolu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK