Euro dál klesá, dolar k němu posílil k hranici 1,10 USD

20.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 20. května (ČTK) - Euro dnes třetím dnem po sobě klesá a dolar proti němu vystoupil na třítýdenní maximum k hranici 1,10 USD. Devizový trh se po nedávné hluboké korekci dlouhého růstu kurzu americké měny podle analytiků nyní chystá na další vlnu jejího zpevňování. Dolar vůči evropské měně ke konci odpoledne přidával 0,4 procenta na 1,1109 USD a ráno se vyhoupl až na 1,1062 USD.

Někteří analytici poukazovali na zprávy z Řecka, většina ale podle agentury Reuters považuje za hlavní příčinu nynějšího vzestupu dolaru pocit, že jeho osmiprocentní pokles za poslední měsíc vyčistil trh a připravil půdu pro nový vzestup.

Dolar táhne vzhůru už zhruba rok ukončování uvolněné měnové politiky v USA a vyhlídky na brzké zvyšování tamních úrokových sazeb. Naproti tomu Evropská centrální banka (ECB) svou měnovou politiku za poslední rok výrazně uvolnila a hodlá v tomto směru pokračovat až do podzimu příštího roku. V úterý euro oslabil člen vedení ECB Benoit Coeuré, když prohlásil, že banka v květnu a červnu dočasně zvýší nákupy dluhopisů, jimiž podporuje hospodářský růst v eurozóně a snaží se o zvýšení inflace.

Japonský jen proti dolaru odpoledne odepisoval zhruba půl procenta na dvouměsíční minimum 121,28 JPY. Dolar zpevňuje i proti norské koruně nebo ruskému rublu, vzepřela se mu jen britská libra, která díky signálům možného růstu úroků v Británii zpevnila o 0,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK