Euro posílilo vůči dolaru díky známkám oživení v eurozóně

21.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 21. května (ČTK) - Americký dolar dnes poprvé v tomto týdnu oslabil vůči euru. Jednotná evropská měna těžila ze známek pokračujícího hospodářského oživení v eurozóně. Později však o část zisků přišla a její kurz se pohyboval v blízkosti 1,11 USD.

Výzkumná společnost Markit dnes uvedla, že ekonomika eurozóny by navzdory květnovému zpomalení růstu podnikatelské aktivity měla ve druhém čtvrtletí stoupnout o 0,4 procenta, tedy stejným tempem jako v předchozím kvartálu. Firma rovněž upozornila, že podniky v eurozóně v květnu nabíraly nové zaměstnance nejrychlejším tempem za poslední čtyři roky.

Prostor k růstu jednotné evropské měny nicméně podle agentury Reuters omezují nákupy vládních dluhopisů a dalších cenných papírů, kterými se Evropská centrální banka (ECB) snaží podpořit hospodářský růst v eurozóně. Toto takzvané kvantitativní uvolňování měnové politiky zvyšuje nabídku eur na trhu a tlačí dolů úrokové sazby.

Údaje amerického ministerstva práce dnes ukázaly, že počet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech minulý týden stoupl o 10.000 na 274.000. Ekonomové podle průzkumu agentury Reuters počítali s mírnějším nárůstem na 271.000 žádostí. Čtyřtýdenní průměr počtu žádostí se nicméně dostal na nejnižší úroveň od dubna 2000.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK