Ceny ropy stouply téměř o tři procenta kvůli poklesu zásob v USA

21.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 21. května (ČTK) - Světové ceny ropy se během dnešního obchodování zvýšily téměř o tři procenta. Zprávy o poklesu zásob této strategicky důležité suroviny ve Spojených státech naznačily, že přebytek nabídky nad poptávkou se zmírňuje.

Cena severomořské ropy Brent vykazovala kolem 18:00 SELČ nárůst o více než 1,5 dolaru na 66,59 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) si připisovala 1,7 dolaru na 60,68 dolaru za barel.

Americký Úřad pro energetické informace (EIA) ve středu oznámil, že zásoby ropy v USA se minulý týden potřetí za sebou snížily. Jejich pokles byl navíc hlubší, než očekávali analytici. \"Naznačuje to, že nadbytek dodávek polevuje,\" řekl agentuře Reuters analytik Phil Flynn ze společnosti Price Futures Group.

K růstu cen ropy přispívají rovněž obavy o bezpečnost dodávek z Blízkého východu. Investory znepokojují vojenské úspěchy radikálů z organizace Islámský stát (IS), kteří v neděli dobyli západoirácké město Ramádí.

\"Cena Brentu dostává určitý impulz od hrozby, kterou Islámský stát v Iráku představuje,\" uvedl obchodník Christopher Bellew z firmy Jefferies Bache. Dodal, že ceny ropy by se kvůli geopolitickému napětí mohly vyšplhat k 70 dolarům za barel.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 66,59 65,03 New York - Nymex WTI červenec 60,68 58,98

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK