Podnikatelská nálada v Německu se v květnu mírně zhoršila

22.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 22. května (ČTK) - Podnikatelská nálada v Německu se v květnu poprvé od loňského října mírně zhoršila, index nálady však zůstává na vysoké hodnotě. Oznámil to dnes mnichovský výzkumný institut Ifo. Zpráva je další známkou toho, že růst největší evropské ekonomiky mírně zpomaluje, ale zůstává relativně slušný.

Index podnikatelské nálady v květnu klesl na 108,5 bodu z dubnových 108,6 bodu. Analytici v anketě agentury Reuters očekávali v průměru snížení indexu na 108,3 bodu, když jejich odhady se pohybovaly v rozmezí od 107,5 po 109,5 bodu. Hodnota indexu odráží postoj zástupců asi 7000 firem z celého Německa.

Firmy hodnotí lépe svoji současnou situaci, budoucnost ale vidí hůře. Ukazatel současné situace se zvýšil o 0,3 bodu na 114,3 bodu. Dílčí index podnikatelských očekávání však o 0,4 bodu klesl a dostal se na 103 bodů. Nálada se zhoršila ve zpracovatelském sektoru a ve velkoobchodě. Mírně lepší byla ve stavebnictví, maloobchodě a ve službách.

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků. Statistický úřad dnes potvrdil, že tempo růstu německé ekonomiky v prvním čtvrtletí zpomalilo na 0,3 procenta z 0,7 procenta v předchozích třech měsících.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK