Nezaměstnanost v Rusku se v dubnu překvapivě snížila

22.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 22. května (ČTK) - Míra nezaměstnanosti v Rusku v dubnu mírně klesla na 5,8 procenta z březnových 5,9 procenta. Vyplývá to z dnešních údajů tamního statistického úřadu. Analytici přitom podle průzkumu agentury Reuters počítali s nárůstem nezaměstnanosti na rovných šest procent. Průměrná mzda se však v meziročním srovnání reálně propadla o více než 13 procent.

Reálnou mzdu tlačí dolů vysoká inflace, za kterou stojí zejména výrazné oslabení ruského rublu. Spotřebitelské ceny se v dubnu meziročně zvýšily o 16,4 procenta. Průměrná nominální mzda přitom stoupla pouze o procento na 32.805 rublů (zhruba 16.200 Kč).

Statistický úřad dnes rovněž oznámil, že maloobchodní tržby v Rusku se v dubnu meziročně propadly o téměř deset procent. Jejich pokles tak zrychlil z necelých devíti procent v předchozím měsíci.

Ruská ekonomika se v poslední době potýká s negativními dopady prudkého poklesu cen ropy. Hospodářský růst navíc podkopávají sankce, které na Moskvu uvalily západní země kvůli jejímu postupu v ukrajinské krizi.

Podle nejnovější prognózy Mezinárodního měnového fondu (MMF) ruská ekonomika v letošním roce klesne o 3,4 procenta, příští rok se ale vrátí k mírnému růstu. V letošním prvním čtvrtletí se hrubý domácí produkt Ruska meziročně snížil o 1,9 procenta po nárůstu o 0,4 procenta v předchozích třech měsících.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK