Unipetrol bude rozhodovat o dividendě, zřejmě ji opět nevyplatí

02.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. června (ČTK) - Valná hromada petrochemické společnosti Unipetrol bude dnes rozhodovat o vyplacení dividendy. Z pozvánky ovšem vyplývá, že představenstvo navrhuje nerozdělovat mezi akcionáře nekonsolidovaný zisk z roku 2014 ani nerozdělený zisk z minulých let. Unipetrol vyplatil dividendu naposledy za rok 2007.

Společnost Paulinino Limited, která v Unipetrolu drží 23,7 procenta akcií, podala minulý týden návrh, aby valná hromada dividendu vyplatila. Představenstvo Unipetrolu to odmítlo mimo jiné kvůli nepředvídatelnému makroekonomickému prostředí a kapitálovým výdajům spojenými s koupi zbylého podílu v České rafinérské od italské společnosti Eni. Akvizice byla dokončena na konci dubna, Unipetrol se stal jediným vlastníkem rafinérie.

Unipetrol chce na dnešní valné hromadě také zrušit takzvaný rezervní fond, který nemusí na základě nového zákona o obchodních korporacích mít. Peníze z něj chce přesunout na účet nerozděleného zisku minulých let.

Holding Unipetrol loni snížil ztrátu na 556 milionů korun z předloňských 1,396 miliardy Kč. Tržby vzrostly o čtvrtinu na 124,2 miliardy korun. Samotná a.s. Unipetrol vykázala čistý zisk 327 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK