Indická centrální banka letos již potřetí snížila úroky

02.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bombaj/Dillí 2. června (ČTK) - Indická centrální banka dnes snížila hlavní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 7,25 procenta. Letos přitom úrok snížil už potřetí. Chce tak podpořit ekonomiku, o které mnoho ekonomů pochybuje, že si vede tak dobře, jak ukazují poslední čísla o jejím růstu. Banka již snížila úroky o čtvrt procentního bodu v lednu a v březnu, dnešní krok se na trzích očekával.

Snížení úroků přichází navzdory poslední statistice, která ukázala, že Indie se stává nejrychleji rostoucí velkou ekonomikou světa. Indická ekonomika v období leden až březen vzrostla o 7,5 procenta, a překonala tak Čínu. Ta je druhou největší ekonomikou světa, její hrubý domácí produkt ale ve stejném období vykázal růst jen o sedm procent. Čína za posledních šest měsíců rovněž třikrát snížila úroky.

Mnoho ekonomů, jak spojených s vládou, tak nezávislých, se domnívá, že nový způsob výpočtu HDP nadhodnocuje rychlost růstu indické ekonomiky, která je třetí největší v Asii. Snížení úrokových sazeb tak ukazuje, že i politici se domnívají, že navzdory příznivé statistice je potřeba ekonomice poskytnout silnější základy. Banka upozornila, že je stále mnoho faktorů, které podporují její rozhodnutí, například nízké využití domácích kapacit, nejednoznačné ukazatele zotavování ekonomiky, stagnace investic a růst úvěrů.

Ekonomové podle agentury Reuters upozorňují, že centrální banka má ještě prostor ke snižování úroků, hlavně díky nízké inflaci. Ta v dubnu klesla na čtyřměsíční minimum 4,87 procenta a je v cílovém rozpětí centrální banky, které činí dvě až šest procent.

Centrální banka však neučinila další kroky k uvolnění likvidity komerčních bank, což je podle některých bankéřů zapotřebí k dalšímu snížení úroků. Banka pouze finanční instituce vyzvala, aby snížily úrokové sazby z úvěrů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK