Reuters: EU, ECB a MMF se shodly na podmínkách dohody pro Řecko

02.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 2. června (ČTK) - Evropská komise, Evropská centrální banka (ECB) a Mezinárodní měnový fond (MMF) se dnes shodly na podmínkách dohody, kterou by měly předložit Řecku. S odvoláním na vysoce postaveného unijního činitele o tom informovala agentura Reuters. Krajně levicová vláda v Aténách již věřitelům poslala vlastní plán řešení dluhové krize. Není v tuto chvíli jasné, zda návrh zmíněných institucí přijme, napsal Reuters.

Komise, ECB a MMF vlastní návrh připravily poté, co se jejich šéfové v pondělí sešli s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a francouzským prezidentem Françoisem Hollandem. Oba politici věřitelské instituce během krizové schůzky v Berlíně vybídli, aby překonaly vlastní rozpory a nalezly řešení s Řeckem.

Atény zhruba čtyři měsíce jednají s věřiteli o podobě reforem, které jsou podmínkou vyplacení zbývajících 7,2 miliardy eur (téměř 200 miliard Kč) z dohodnutého záchranného programu. Silně zadlužená země se potýká s nedostatkem finančních prostředků a nachází na pokraji platební neschopnosti. Řečtí představitelé varovali, že bez dohody s věřiteli neuhradí MMF splátku dluhu, která připadá na tento pátek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK