Obchodní schodek USA v dubnu klesl téměř o pětinu

03.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 3. června (ČTK) - Schodek zahraničního obchodu Spojených států v dubnu oproti předešlému měsíci klesl o 19,2 procenta na 40,9 miliardy dolarů (jeden bilion Kč). Ukázaly to dnešní údaje amerického ministerstva obchodu. Za poklesem stojí propad dovozu, zatímco vývoz služeb ze Spojených států vystoupil na rekordní hodnotu.

Dovoz do USA v květnu klesl o 3,3 procenta na 230,8 miliardy USD. Vývoz se zvýšil o jedno procento na 189,9 miliardy dolarů, mimo jiné díky velkému nárůstu prodeje letadel ke komerčním účelům. Vývoz služeb přitom vystoupil na 60,9 miliardy USD, což je rekordní maximum.

Vývoz z USA v posledních měsících podkopával posilující kurz dolaru. Americké zboží a služby kvůli němu v zahraničí zdražovaly.

Březnový schodek zahraničního obchodu USA činil podle upravených čísel 50,6 miliardy USD, a pohyboval se tak na nejvyšší úrovni od konce roku 2008. Ekonomové v průzkumu agentury Reuters předpokládali, že v květnu obchodní deficit klesne na 44 miliard dolarů.

Právě zvýšený obchodní deficit se společně se špatným počasím podepsal na výkonu ekonomiky USA v prvním čtvrtletí. Americká ekonomika se propadla do záporných čísel a její výkon klesl o 0,7 procenta. Vyšší obchodní deficit snížil v prvních třech měsících roku celkové tempo hospodářského růstu o téměř dva procentní body, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK