Samotné snížení DPH a sleva na dani sníží příjmy o 1,5 mld. Kč

03.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. června (ČTK) - Návrh na snížení daně z přidané hodnoty (DPH) u stravovacích služeb z 21 na 15 procent a zavedení jednorázové slevy 5000 korun pro živnostníky s povinností evidovat tržby, které dnes schválila vláda, by mělo snížit příjmy rozpočtu v příštím roce o zhruba 1,5 miliardy korun. Na druhou stranu zavedením evidence tržeb by měl rozpočet získat zhruba 12,5 miliard korun. V rozhovoru pro ČTK to dnes uvedla náměstkyně ministra financí Simona Hornochová.

Samotná změna DPH by měla příjmy rozpočtu ochudit podle náměstkyně o 400 až 500 milionů korun a zavedení slevy zhruba jednu miliardu korun.

Zároveň má podle Hornochové ministerstvo i předběžné spočítané, že drobné živnostníky přijde zavedené evidence tržeb, tedy nutnost pořídit si datové spojení, software a zařízení, na zhruba 500 korun měsíčně. \"Ale řada podnikatelů již internetové spojení má. Například v Chorvatsku toho využili, že do podniků zavedli Wi-fi připojení i pro zákazníky, kteří to přivítali jako zlepšení služeb,\" uvedla Hornochová.

U větších zařízení, například pokladny včetně softwaru a skladové evidence, by mělo podle náměstkyně jít o jednorázový náklad 5000 korun. \"Sleva na dani by tak měla pokrýt vstupní náklady,\" uvedla.

Podle účetní specialistky společnosti Sečteno Jolany Pražákové stoupnou náklady na zavedení elektronické evidence tržeb drobným podnikatelům a živnostníkům o 20.000 až 30.000 korun ročně. \"Kromě pokladen, internetu a tiskáren je třeba očekávat vyšší zátěž firem zejména v důsledku dotazování finanční správy, školení lidí, většího vytížení účetních...,\" upozornila Pražáková.

Hornochová s tím ovšem nesouhlasí. \"Zaškolení účetních je velký omyl. Nebude třeba vůbec nikoho školit,\" uvedla. Současné registrační pokladny, které například většina restaurací má, se podle náměstkyně jen připojí k internetu bez potřeby zaškolovat personál. Před vytisknutím účtenky se pak pokladna pouze spojí se servery finanční správy, vysvětlila Hornochová.

Návrh zákona o elektronické evidenci tržeb vláda dnes schválila. Ministerstvo financí si od toho slibuje omezení šedé ekonomiky a lepší výběr daní, hlavně daně z přidané hodnoty. Systém by měl být spuštěn podle dřívějšího vyjádření ministra financí Andreje Babiše (ANO) nejdříve v únoru 2016. S návrhem nesouhlasí opoziční TOP 09, ODS a například Asociace podnikatelů a manažerů a Strana soukromníků.

sos mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK