Akcie v USA rostou díky nadějím ohledně Řecka a ekonomickým datům

03.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 3. června - Americké akciové trhy v první polovině dnešního obchodování mířily vzhůru. Nejnovější vývoj kolem Řecka posílil naděje, že silně zadlužená země se vyhne platební neschopnosti. Wall Street podpořila i solidní data, která naznačila, že americká ekonomika se zotavuje po čtvrtletním poklesu.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) přidával 0,4 procenta na přibližně 18.090 bodů. Širší index S&P 500 vykazoval nárůst 0,2 procenta na zhruba 2114 bodů. Index technologického trhu Nasdaq posiloval o 0,5 procenta na zhruba 5101 bodů. Vzhůru dopoledne mířilo sedm z deseti sektorů indexu S&P 500.

Mezinárodní věřitelé Řecka naznačili, že ve váznoucích dluhových jednáních s Aténami jsou připraveni ke kompromisu, aby zabránili hrozícímu státnímu bankrotu Řecka. Řecký premiér by se s jejich plánem měl být podrobněji seznámit ještě dnes.

\"Řecko dnes hýbe náladou na trhu,\" uvedl podle agentury Reuters výkonný ředitel společnosti Geneva Fund Partners Marshall Gause. \"Jak se riziko ohledně Řecka začíná výrazně zmenšovat, investoři vkládají peníze zpět do amerických cenných akcií,\" uvedl také.

Náladu na Wall Street podpořily dnešní ekonomické zprávy. Institut ADP uvedl, že americký soukromý sektor vytvořil v květnu zhruba 201.000 pracovních míst. Ve srovnání se slabým předešlým měsícem tak tvorba míst v tomto sektoru zrychlila. Vládní statistika pak ukázala, že schodek zahraničního obchodu USA po březnovém nárůstu v dubnu klesl o 19 procent. Představuje to největší snížení za více než šest let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK