Ceny ropy po zprávě o amerických zásobách klesají

03.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 3. června (ČTK) - Světové ceny ropy dnes klesají, například barel severomořské ropy Brent ztrácí téměř dvě procenta. Trhy tak reagují na zprávu o nárůstu amerických zásob ropných destilátů včetně nafty. Investoři se zároveň chystají na páteční ministerskou schůzku Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Očekává se, že ropný kartel odmítne všechny apely na omezení těžby a bude dál těžit o zhruba dva miliony barelů denně více, než jaká je poptávka.

Cena ropy Brent dnes kolem 17:30 SELČ vykazovala pokles o 1,2 dolaru na 64,29 USD za barel. Oproti závěrečné hodnotě v předešlém dni byl tak barel levnější o zhruba 1,8 procenta. Cena americké lehké ropy WTI ztrácela 1,6 procenta, tedy 90 centů na 60,36 USD za barel.

Americký vládní Úřad pro energetické informace (EIA) dnes oznámil, že americké zásoby ropy klesly minulý týden o 1,95 milionu barelů, více, než předpokládali analytici v průzkumu agentury Reuters. Zásoby destilátů, mezi které se počítá nafta a topný olej, ale stouply téměř čtyřnásobně, než se čekalo.

Trhy se rovněž připravují na páteční schůzku 12členného kartelu OPEC. Vyjádření ministrů jeho členských států posilují přesvědčení, že velcí ropní producenti na Blízkém východě budou v příštích měsících nadále těžit téměř nejvyšší rychlostí.

\"Mezi státy OPEC z oblasti Perského zálivu a dalšími panuje shoda nechat těžební limit beze změn,\" sdělil Reuters delegát OPEC.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 64,29 65,49 New York - Nymex WTI červenec 60,36 61,26

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK