Premiér Tsipras a šéf EK Juncker se kvůli Řecku sejdou znovu

04.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 4. června (zpravodaj ČTK) - Další kolo jednání mezi předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem a řeckým premiérem Alexisem Tsiprasem se uskuteční v nejbližších dnech. Novinářům to dnes řekl Junckerův mluvčí Margaritis Schinas. Juncker s Tsiprasem za přítomnosti šéfa euroskupiny Jeroena Dijsselbloema jednal v noci na dnešek. Schůzka podle Schinase sice dala stranám lepší představu o vzájemných postojích, řešení ale nepřinesla.

Tsipras při večerním a nočním setkání odmítl některé z návrhů, které podle představ věřitelských institucí měly být cestou ze situace hrozící státním bankrotem Řecka. Po schůzce premiér novinářům řekl, že některé z navržených bodů není možné považovat za základ k jednání. Konkrétně se zmínil o škrtech v penzích řeckých důchodců. Naopak za \"jediný realistický\" označil návrh dohody, který vznikl v Aténách.

Přesto všechny strany obeznámené s vyjednáváním dávají v posledních dnech najevo, že finální dohoda se blíží.

Juncker předložil Tsiprasovi návrh hlavních bodů dohody, který věřitelé vypracovali v úterý poté, co se jejich šéfové v pondělí sešli s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem. Řecká strana vypracovala svůj návrh; na ten evropský podle agentury Reuters reagovali poslanci řecké vládní strany SYRIZA s rozhořčením a zděšením.

\"Budeme dál pracovat na hlavních základních věcech, které zbývá vyřešit,\" podotkl dnes Schinas. Juncker je podle něj v trvalém kontaktu s důležitými politickými hráči.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a MMF o úvěrovou pomoc. Dohodlo se na dvou záchranných programech v celkovém objemu 240 miliard eur. Výměnou za úvěrovou pomoc musely Atény zavést masivní výdajové škrty, snížit důchody a mzdy a opakovaně zvýšit daně. To prohloubilo hospodářskou recesi, zvýšilo nezaměstnanost, zhoršilo životní úroveň a v důsledku dostalo k moci nynější Tsiprasovu vládu.

Ta se od začátku snaží dohodnout nové podmínky, věřitelé však zdůrazňují, že Atény musejí dodržet své předchozí závazky. Stávající program byl sice prodloužen, nyní už ale všechny strany tlačí čas. V pátek by mělo Řecko splatit uhradit splátku Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF). \"Nedělejte si s tím starosti,\" reagoval na připomínku této povinnosti Tsipras po nočním jednání v Bruselu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK