Fed by měl odložit zvýšení sazeb na příští rok, doporučuje MMF

04.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 4. června (ČTK) - Americká centrální banka (Fed) by měla odložit napjatě očekávané zvýšení úrokových sazeb až na první pololetí příštího roku, dokud se neobjeví známky, že se zlepšuje situace v oblasti mezd a inflace. V každoroční zprávě o stavu ekonomiky Spojených států to dnes uvedl Mezinárodní měnový fond (MMF). Zároveň zhoršil výhled letošního hospodářského růstu USA.

Šéfka Fedu Janet Yellenová je toho názoru, že největší světová ekonomika se nadále vyvíjí v souladu s očekáváním, a nevylučuje proto zvýšení úrokových sazeb ještě v tomto roce. Někteří členové měnového výboru Fedu se ale domnívají, že banka by měla zvýšení úroků odložit, dokud nepřijdou jasnější známky trvalejšího zotavování ekonomiky.

Měnový fond dnes zhoršil výhled letošního růstu americké ekonomiky. Hrubý domácí produkt USA podle jeho aktualizovaného odhadu stoupne v tomto roce o 2,4 procenta, zatímco dubnová prognóza počítala s růstem o 3,1 procenta.

Americkou centrální banku fond vybídl, aby zvýšení úrokových sazeb odložila na první pololetí příštího roku. Výjimkou by prý byly nečekaně dobré zprávy týkající se hospodářského růstu a inflace. Fed naposledy zvýšil úroky před devíti lety.

Ekonomika USA v letošním prvním čtvrtletí podle zpřesněných čísel klesla v ročním přepočtu o 0,7 procenta, zejména vlivem tuhé zimy a silného kurzu dolaru. Fed v pravidelné situační zprávě ve středu uvedl, že ekonomika na jaře rostla mírným tempem a podporovaly ji rostoucí výdaje spotřebitelů na automobily a další zboží.

Fed od prosince 2008 drží základní úrokovou sazbu na rekordně nízké úrovni nula až 0,25 procenta. Většina ekonomů zatím stále předpokládá, že centrální banka sazby zvýší v září.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK