Z řecké vlády se ozývají odmítavé hlasy k požadavkům věřitelů

04.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 4. června (ČTK) - Požadavek nových ekonomických obětí, které chtějí mezinárodní věřitelé po Aténách výměnou za souhlas s uvolněním dalších úvěrů, se dnes podle očekávání setkal s odmítavými reakcemi i uvnitř řecké vlády. Už předtím vyjádřili zděšení někteří poslanci vládní levicové strany SYRIZA. Podle konzervativního listu Kathimerini z úst vládních činitelů zazněly výroky o \"nevyhlášené válce\" nebo \"memorandové bouři\" s odkazem na dobíhající dohodu o zahraniční finanční pomoci.

\"Jde o nehlášenou, ale skutečnou válku. V této válce se nepoužívá dělostřelectvo, ani vojáci na hranicích, ale všechny moderní metody, které má k dispozici agresivní kapitalismus,\" zdůraznil dnes řecký ministr práce Panos Skurletis. Podle něho nedojde k žádné dohodě, která by měla vést k dalšímu zatížení řeckého obyvatelstva, a to zejména v oblasti pracovního trhu.

Skurletisův náměstek Dimitris Stratulis podotkl, že Řecko nemá co do činění s partnery, ale s \"nemilosrdnými a neoblomnými věřiteli\". Dohodnout se s nimi na takovýchto podmínkách by podle něj znamenalo podřízení země. Pokud věřitelé neustoupí, má prý Řecko možnost alternativních řešení.

Řecký ministr životního prostředí a energie Panajotis Lafazanis, který stojí v čele krajního levicového křídla formace SYRIZA, odmítl navrhované prudké zvýšení daně z přidaného hodnoty na energie. Zopakoval názor, že jediná možná dohoda s věřiteli je taková, která je v plném souladu s vládním programem.

Podle náměstka ministra kultury Nikose Xydakise věřitelé prakticky zakazují zemi se rozvíjet.

Věřitelé podle svého nejnovějšího návrhu požadují snížení finanční zátěže důchodového systému, podstatné zvýšení daně z přidané hodnoty u většiny produktů a služeb na 23 procent, zachování nepopulárních reforem trhu práce a privatizaci řady státních podniků. Pro řeckou vládu jde ale o překročení jejích \"nejzazších mezí\", za které doposud nemínila ustoupit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK