Co týden dal? Pětimilionová pokuta za nabídky úvěrů po telefonu

12.06.2015 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Rekordní pokutu pět milionů korun za zprostředkování spotřebitelských úvěrů dala Česká obchodní inspekce (ČOI) pražské firmě Boyde. Společnost nabízela půjčky prostřednictvím telefonu s vysokým tarifem - 95 korun za minutu. Jeden volající například utratil až 64.000 korun. Pětimilionová pokuta je nejvyšší, kterou ČOI kdy uložila, dosud tak učinila třikrát. Za chyby ve spotřebitelských úvěrech ale tak vysokou dosud nedala. Více v pravidelném přehledu událostí.

Posledních 7 dní ve světě

Průmyslová výroba v eurozóně se v dubnu meziměsíčně zvýšila o 0,1 procenta, zatímco v březnu o 0,4 procenta klesla. Vyplývá to z údajů statistického úřadu Eurostat. Růst však zaostal za očekáváním analytiků, kteří jej podle agentury Reuters v průměru odhadovali na 0,3 procenta.
Více informací

Jednání Řecka s mezinárodními věřiteli o uvolnění finanční pomoci budou obnovena. Uvedl to předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker poté, co delegace Mezinárodního měnového fondu (MMF) ve čtvrtek kvůli neshodám opustila rozhovory s řeckými představiteli v Bruselu. Podle řeckého státního ministra Alekose Flamburarise Atény doufají, že dosáhnou dohody s věřiteli na zasedání ministrů financí eurozóny, které se uskuteční příští čtvrtek.
Více informací

Čistá hodnota majetku amerických domácností v prvním čtvrtletí vystoupila na nový rekord 84,9 bilionu dolarů (2,1 biliardy Kč). K růstu pomohla vyšší hodnota domů a investic díky růstu akciových trhů. Zadlužení domácností pak rostlo nejpomaleji od konce roku 2013. Údaje, které zveřejnila americká centrální banka (Fed), jsou pozitivní zprávou pro další vývoj výdajů spotřebitelů, které v USA tvoří zhruba 70 procent ekonomické aktivity.
Více informací

Kyjev by mohl během několika týdnů přestat splácet peníze držitelům ukrajinských státních dluhopisů, pokud se s nimi nedohodne na restrukturalizaci dluhu. Uvedla to podle listu Financial Times ukrajinská ministryně financí Natalija Jarešková během návštěvy Spojených států.
Více informací

Slovenská centrální banka (NBS) v nejnovější prognóze ponechala výhled letošního růstu domácí ekonomiky na 3,5 procenta. Nezměnila ani prognózu vývoje hrubého domácího produktu (HDP) na příští dva roky. Novinářům to řekl guvernér NBS Jozef Makúch.
Více informací

Ústředí největší německé banky Deutsche Bank prohledávali pracovníci prokuratury vyšetřující podezřelé transakce klientů. Oznámila to firma. Podle zdrojů listu Financial Times se prohlídky zúčastnily zhruba tři desítky úředníků v civilním oblečení.
Více informací

Ruský plynárenský gigant Gazprom potvrdil, že v roce 2019 ukončí tranzit zemního plynu do západní Evropy přes Ukrajinu. Náměstek výkonného šéfa společnosti Alexandr Medveděv zároveň vyzval Evropskou unii, aby urychlila rozhodování o alternativních trasách, aby si zajistila dodávky i po tomto datu.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Daňové příjmy náležející obcím a krajům ze sdílených daní byly za první čtyři měsíce letošního roku meziročně o 3,2 miliardy korun nižší. Důvodem je především nižší inkaso daně z přidané hodnoty (DPH) způsobené vysokou srovnávací základnou z loňska. Za celý letošní rok by daňové příjmy obcí a krajů měly být ve srovnání s rokem 2014 o pět miliard vyšší. Vyplývá to z Analýzy daňových příjmů obcí a krajů za první čtyři měsíce roku 2015, kterou má ČTK k dispozici. Materiál dostane v pondělí pro informaci kabinet.
Více informací

Běžný účet platební bilance, který zahrnuje veškeré ekonomické transakce české ekonomiky se zahraničím, skončil v prvním čtvrtletí v přebytku 91,5 miliardy korun. Uvedla to Česká národní banka. Platební bilance obvykle vykazuje v prvním čtvrtletí přebytek, loni byl ale o osm miliard korun nižší. Za celý loňský rok pak bilance skončila poprvé v historii země přebytkem, a to 26,1 miliardy korun.
Více informací

Automobilky a výrobci dílů v Česku loni zvýšili tržby o téměř 15 procent na rekordních 991 miliard korun. Export vzrostl podobným tempem na 845 miliard Kč. Automobilový průmysl se tak na průmyslové produkci podílel jednou čtvrtinou. Oznámilo to Sdružení automobilového průmyslu.
Více informací

Sazce se dopoledne po 26 dnech přihlásil výherce rekordních 2,466 miliardy korun v evropské loterii Eurojackpot. Sázenku přinesl muž středního věku, který ji také osobně vsadil v Pardubickém kraji, kde žije, řekl ČTK mluvčí Sazky Václav Friedmann. Firma má nyní 60 dnů na vyplacení, peníze má na svém účtu připravené.
Více informací

Příjmy domácností loni stouply o 2,1 procenta, zatímco v letech 2011 až 2013 celkově o 5,2 procenta klesly. Zároveň loni rekordně stouply firemní zisky a růst spotřeby domácností byl nejvyšší za posledních šest let. Celkově ekonomika po dvou letech poklesu stoupla o dvě procenta a byla 13. nejrychleji rostoucí ekonomikou v EU. Loňský rok tak byl pro ekonomiku rokem obratu, informovali na tiskové konferenci představitelé Českého statistického úřadu.
Více informací

V Česku asi bude zaveden takzvaný kurzarbeit, tedy zkrácená pracovní doba. Zaměstnanci podniků, které kvůli hospodářské krizi či přírodní katastrofě nebudou mít pro své lidi práci na plný úvazek, by měli za dobu výpadku dostávat nejméně 70 procent mzdy. Zaměstnavatel by hradil 50 procent, stát 20 procent. O každé žádosti firem o tuto podporu by rozhodoval kabinet. Úpravu by měla za týden schválit Sněmovna, získala poměrně jasnou podporu sociálního výboru.
Více informací

Rekordní pokutu pět milionů korun za zprostředkování spotřebitelských úvěrů dala Česká obchodní inspekce (ČOI) pražské firmě Boyde. Společnost nabízela půjčky prostřednictvím telefonu s vysokým tarifem - 95 korun za minutu. Jeden volající například utratil až 64.000 korun. V tiskové zprávě to oznámil mluvčí ČOI Jiří Fröhlich. Pětimilionová pokuta je nejvyšší, kterou ČOI kdy uložila, dosud tak učinila třikrát. Za chyby ve spotřebitelských úvěrech ale tak vysokou dosud nedala.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Roman Müller  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU