Dolar dál sílí, podporují jej příznivé údaje z USA

12.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 12. června (ČTK) - Kurz dolaru dnes dál všeobecně zpevňuje, podporují jej zejména příznivé údaje z americké ekonomiky. Euro naproti tomu dočasně oslabily obavy, že Řecko nebude schopno včas uzavřít dohodu s věřiteli a ocitne se na pokraji státního bankrotu.

Euro dnes vůči dolaru nejprve oslabilo o téměř jedno procento pod 1,12 USD, později se však díky povzbudivým vyjádřením vrcholných činitelů eurozóny vrátilo k 1,1250 USD. Dolarový index proti koši šesti hlavních světových měn zpevnil o 0,2 procenta a dál se vzdálil středečnímu měsíčnímu minimu.

Mezinárodní měnový fond (MMF) se ve čtvrtek kvůli přetrvávajícím neshodám s Aténami rozhodl stáhnout svou delegaci z jednání s řeckými představiteli v Bruselu. Je to další známka toho, že rozhovory s věřiteli stále nikam nevedou, třebaže na konci června musí Řecko splatit MMF 1,6 miliardy eur, na což bez pomoci věřitelů nebude mít.

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker a německá kancléřka Angela Merkelová dali najevo, že je nutné v jednáních mezi Řeckem a jeho věřiteli pokračovat.

Dolar posílila série příznivých ekonomických údajů z USA. Ve čtvrtek to byly údaje o silném růstu maloobchodních tržeb, dnes vyšla zpráva o výrazném zvýšení jednoho z indexů spotřebitelské důvěry. Příznivé údaje by podle analytiků mohly přimět americkou centrální banku (Fed), aby sáhla ke zvýšení úrokových sazeb ze současných rekordních minim již v září.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK