Akcie na pražské burze v týdnu klesly o 1,4 pct na 991 bodů

12.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. června (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu oslabily. Index PX klesl o 1,4 procenta na 991,1 bodu. Největší zisky zaznamenaly cenné papíry telekomunikační společnosti Cetin, nejvíc ztratily akcie Unipetrolu a VIG. Vyplývá to z výsledků burzy. Minulý týden akcie klesly o necelé dvě procenta.

\"V uplynulém týdnu byly akciové indexy ve vleku vyhrocující se situace v Řecku. V obavě, že by situace mohla skončit nekontrolovaným bankrotem Řecka a možná i opuštěním eurozóny, se akciové indexy otočily v pátek opět dolů. Evropský index Eurostoxx klesl za týden o 1,1 procenta, americké S&P bylo prakticky beze změny,\" uvedl analytik J&T Banky Pavel Ryska.

Hvězdou týdne a titulem s nejlepší výkonem se bez překvapení stala společnost Cetin, která přidala 25,1 procenta na 172,7 Kč. Důvodem skokového růstu byla nabídka odkupu od PPF. Posilovala i druhá telekomunikační společnost O2 CR s růstem o 10,8 procenta na 90,1 Kč.

Za celý týden nejvíce zaostaly akcie Unipetrolu s poklesem o 4,7 procenta na 154,8 Kč a pojišťovací skupiny VIG (rovněž o 4,7 procenta na 876,5 Kč).

V nadcházejícím týdnu za nejpodstatnější považuje Ryska poslední den obchodování s akciemi ČEZ s právem na dividendu 40 Kč ze zisku roku 2014, který připadne na úterý 16. června. Od středy se budou akcie společnosti obchodovat bez nároku na tuto dividendu a dá se čekat, že cena poklesne zhruba o její hodnotu.

Příští týden bude podle Rysky ze začátku ovlivněn tím, jak dopadne víkendové jednání mezi Řeckem a věřiteli. Druhým tématem příštího týdne bude zasedání americké centrální banky Fed. \"Především vzhledem k napjaté situaci okolo Řecka máme na příští týden spíše opatrný výhled,\" odhadl Ryska.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK