Řecko chystá protinávrhy věřitelům, do Bruselu pošle delegaci

12.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 12. června (ČTK) - Řecká vláda dnes oznámila, že je připravena předložit protinávrhy mezinárodním věřitelům s cílem dohodnout se o další finanční pomoci. V sobotu ráno mají se zástupci věřitelů v Bruselu jednat představitelé řeckého premiéra Alexise Tsiprase.

Činitel aténského kabinetu tvrdí, že obě strany jsou k dohodě blíže než kdy jindy, ačkoli podle tiskových agentur eurozóna už začala diskutovat o možnosti řeckého bankrotu, pokud by jednání mezi Aténami a věřiteli nevedla ke kýženému výsledku. Toto téma přitom bylo dosud považováno za tabu.

Podle činitele řecké vlády, jehož citují řecká média i agentury AFP a Reuters, by Evropa neměla směřovat až k rozkolu například kvůli otázce práva na kolektivní vyjednávání, které Řecko navzdory názorům věřitelů obnovilo.

Tsiprasova vláda dnes neoficiálně dala najevo, že nehodlá pokračovat v takzvaných technických rozhovorech s věřiteli, na nichž se projednávají věcné parametry ekonomických opatření požadovaných na Řecku. Místo toho chce jednat pouze \"politicky\", tedy směřovat k mnohem mírnějším podmínkám, o které usiluje řecká strana.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK