Americké akcie kvůli Řecku a očekávaní růstu úroků klesají

12.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 12. června (ČTK) - Americké akcie v první polovině dnešního obchodování oslabovaly a jejich hlavní indexy ztrácely přes půl procenta. Náladu na Wall Street podkopávají signály nepříznivého vývoje kolem Řecka a obavy z brzkého zvýšení úrokových sazeb v USA.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) ztrácel asi 0,8 procenta a pohyboval se kolem 17,896 bodů. Širší index S&P 500 odepisoval 0,6 procenta na 2095 bodů a stejným tempem ztrácel trh Nasdaq, jehož úhrnný index byl kolem 5053 bodů.

Mezinárodní měnový fond (MMF) ve čtvrtek uvedl, že jeho delegace kvůli neshodám s Aténami opustila jednání s řeckými představiteli v Bruselu. Řecká vláda dnes dala opět najevo, že nehodlá věřitelům v podstatných věcech ustoupit a hodlá se zaměřit na politická jednání.

Investoři jsou rovněž nervózní kvůli nadcházejícímu zasedání měnového výboru americké centrální banky (Fed). Jde o poslední schůzku před zářijovým zasedáním, na něž se nyní soustředí odhady prvního zvýšení úroků z nynější takřka nulové úrovně. Politika levných peněz byla v minulých letech podle analytiků hlavním faktorem, který táhl ceny amerických akcií vzhůru.

Očekávání zářijového zpřísnění měnové politiky posílila nejnovější série ekonomických údajů. Ve čtvrtek to byla čísla o silném růstu maloobchodních tržeb, dnes vyšly zprávy o výrazném zvýšení jednoho z indexů spotřebitelské důvěry a nejvyšším nárůstu výrobních cen za dva a půl roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK