Akcie v USA kvůli Řecku a očekávaní růstu úroků klesly,euro roste

12.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 12. června (ČTK) - Americké akcie na závěr týden oslabily. Náladu na Wall Street podkopaly signály nepříznivého vývoje kolem Řecka a obavy z brzkého zvýšení úrokových sazeb v USA. Nejvíce ztrácely energetické společnosti kvůli poklesu cen ropy.

V závěru obchodování index Dow Jones klesl o 140,53 bodu, tedy 0,78 procenta, na 17.898,84 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 oslabil o 14,75 bodu, neboli 0,7 procenta, na 2094,11 bodu. Za celý týden však Dow Jones stoupl o 0,3 procenta a S&P 500 o 0,1 procenta. Index technologického trhu Nasdaq se snížil o 31,41 bodu, neboli 0,62 procenta, na 5051,10 bodu a od počátku týdne klesl o 0,3 procenta.

Mezinárodní měnový fond (MMF) ve čtvrtek uvedl, že jeho delegace kvůli neshodám s Aténami opustila jednání s řeckými představiteli v Bruselu. Řecká vláda dnes dala opět najevo, že nehodlá věřitelům v podstatných věcech ustoupit a hodlá se zaměřit na politická jednání.

Investoři jsou rovněž nervózní kvůli nadcházejícímu zasedání měnového výboru americké centrální banky (Fed). Jde o poslední schůzku před zářijovým zasedáním, na něž se nyní soustředí odhady prvního zvýšení úroků z nynější takřka nulové úrovně. Politika levných peněz byla v minulých letech podle analytiků hlavním faktorem, který táhl ceny amerických akcií vzhůru.

Očekávání zářijového zpřísnění měnové politiky posílila nejnovější série ekonomických údajů. Ve čtvrtek to byla čísla o silném růstu maloobchodních tržeb, dnes vyšly zprávy o výrazném zvýšení jednoho z indexů spotřebitelské důvěry a nejvyšším nárůstu výrobních cen za dva a půl roku.

Akcie Twitteru po odchodu generálního ředitele stouply o 0,2 procenta. Index energetických společností se snížil o 1,2 procenta a zdravotnických firem o 1,1 procenta, napsala agentura Reuters.

Euru se nakonec podařilo smazat ztráty vůči dolaru způsobené obavami o vývoj v Řecku a posílilo. Pomohla k tomu zpráva, že podle jednoho z vládních úředníků se Řecko přiblížilo k dosažení dohody s věřiteli.

\"Zpráva je nadějí, že Řecko může odvrátit bankrot a zůstat v eurozóně,\" uvedl analytik Commonwealth Foreign Exchange Joe Manimbo.

Euro vůči dolaru posílilo o 0,3 procenta na 1,1273 USD a k jenu stouplo o 0,2 procenta na 139,05 JPY. Dolar vůči jenu vzrostl o 0,1 procenta na 123,56 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK