Vláda schválila zpřísnění limitů některých látek v hračkách

15.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. června (ČTK) - Vláda dnes schválila zpřísnění limitů pro obsah některých nebezpečných látek v hračkách. Vyplývá to z předběžných výsledků jednání kabinetu. Jde o látky TCEP, TDCP, TCCP a Bisfenol A. Změny se týkají pouze hraček určených pro děti do tří let a hraček určených k vkládání do úst, kde je vyšší riziko požití nebezpečné látky.

Cílem návrhu je sjednocení české legislativy s evropskými směrnicemi. TCEP je ester kyseliny fosforečné a používá se v polymerech jako změkčovadlo zpomalující hoření. Je klasifikován jako karcinogenní látka kategorie dvě a látka toxická pro reprodukci kategorie 1B. TDCP a TCPP jsou halogenové deriváty TCEP. Tyto látky představují podobné riziko jako TCEP, a tudíž by pro ně měly platit stejné limity.

Bisfenol A je chemická látka, která se používá jako monomer při výrobě polykarbonátových plastů. Polykarbonátové plasty se mimo jiné používají při výrobě hraček. Bisfenol A je klasifikován jako látka toxická pro reprodukci kategorie dva.

Naopak v případě niklu Vědecký výbor pro zdravotní a environmentální rizika EK usoudil, že povolení k jeho používání lze bezpečně rozšířit kromě užití v nerezové oceli i na užití v elektrických částech hračky. V tomto směru tedy došlo k uvolnění regulace, uvádí zpráva.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK